Αρχική σελίδα Ο τόπος μας

Ο τόπος μας

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Το χωριό


     Το χωριό Αθίκια βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κορινθία, κοντά στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Άργους και σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την Κόρινθο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 250 μέτρων και αριθμεί περίπου 2.250 κατοίκους.

      faneromeni view 2

                                          Πανοραμική άποψη του χωριού                                     Δορυφορική εικόνα της περιοχής

     Αποτελούσε την πρωτεύουσα του πρώην δήμου Σαρωνικού, που ιδρύθηκε το 1998 και περιλάμβανε επιπλέον τα γειτονικά χωριά Άγιο Ιωάννη, Αλαμάνο, Γαλατάκι, Κατακάλι και Αλμυρή, ενώ πλέον ανήκει στον διευρυμένο "Καλλικρατικό" δήμο Κορινθίων. Περιτριγυρίζεται από πευκόφυτα και ελαιόφυτα βουνά που αποτελούν ένα φυσικό τείχος προστασίας, ενώ στα βόρεια υπάρχει ένα φυσικό άνοιγμα (τα Δυό Βουνά) προς Κόρινθο. Γειτονεύει με τα παραπάνω χωριά, καθώς και με το Χιλιομόδι και το Σολωμό. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σκαρούμπαλο και χωρίζεται στις συνοικίες Βαρούσι, Μπιζάνι, Ρουμιά και Πηγάδια.

Ιστορία


     Υποστηρίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Αθικίων, από τους μυκηναϊκούς χρόνους, υπήρχε η πόλη της αρχαίας Τενέας. Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή Κιάφα, ΝΑ του χωριού, στηρίζουν αυτήν την άποψη. Σημαντικότερο εξ' αυτών είναι το άγαλμα του κούρου του Απόλλωνα του Τενεάτη, που βρέθηκε το 1846, και σήμερα δυστυχώς φιλοξενείται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου στη Γερμανία.

  2

Ο κούρος της Τενέας

     Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού προέρχονται από το χωριό Ρειτό (ή Ρητό), που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αθίκια και Άγιο Ιωάννη. Το Ρειτό χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από μια ομάδα εξελληνισμένων αρβανιτών χριστιανών, που ήρθαν κατά μια εκδοχή από την περιφέρεια της Σολυγείας. Ερείπια του πρώτου χωριού διακρίνονται ακόμη και σήμερα γύρω από τον ιερό ναό της Παναγίας στο χώρο αυτό (λάκκα του Ρειτού). Πολλοί Ρειτορίτες συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, παίρνοντας μέρος σε μάχες της περιοχής (πολιορκία Ακροκορίνθου, μάχες Δερβενακίων, Αγιονορίου, Τρικόρφων) και τα ονόματά τους αναφέρονται στους φακέλους Αριστείων των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

     Από το 1840 και μετά, οι κάτοικοι του Ρειτού αρχίζουν σταδιακά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να εγκαθίστανται μόνιμα πλέον στην περιοχή όπου βρίσκονται τα σημερινά Αθίκια. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο λόφο Κάστριζα, λίγο πιο ψηλά από τη σημερινό χωριό, και αργότερα έχτισαν την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια) και γύρω της τα πρώτα σπίτια. Από το 1840 μέχρι το 1912 το Ρειτό (και κατόπιν και τα Αθίκια) άνηκαν στο δήμο Κλεωνών, με έδρα το Χιλιομόδι. Ύστερα τα Αθίκια αποτέλεσαν ανεξάρτητη κοινότητα, συμπεριλαμβάνοντας το χωριό Αλαμάνο και την Ιερά Μονή Ταξιαρχών. Από το 1998 τα Αθίκια ανήκουν στο δήμο Σαρωνικού, του οποίου έχουν οριστεί πρωτεύουσα. Σήμερα πλέον ανήκει στον διευρυμένο "Καλλικρατικό" δήμο Κορινθίων.

Οι κάτοικοι


     Οι κάτοικοι του χωριού είναι στην πλειοψηφία τους αρβανίτικης καταγωγής, χωρίς να λείπουν οικογένειες που προέρχονται από τις γύρω περιοχές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν εγκατασταθεί και ενσωματωθεί στον πληθυσμό του χωριού αρκετές οικογένειες Βορειοηπειρωτών και Αλβανών μεταναστών.

     Οι παλαιότεροι ασχολούνται παραδοσιακά κυρίως με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Οι καλλιέργειες της περιοχής περιλαμβάνουν ελιές, αμπέλια, βερικοκιές, λαχανικά και σιτηρά και ξεχωρίζουν για το εκλεκτής ποιότητας λάδι και κρασί που παράγουν. Οι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα και εκμεταλλεύονται το κρέας, το γάλα και το μαλλί τους. Στο βόρειο μέρος του χωριού -περιοχή Γκα- υπάρχει μικρή βιομηχανική ζώνη με λατομείο, ασβεστοποιείο, συνεργεία αυτοκινήτων, οινοποιείο, πρατήρια καυσίμων κ.α.

Δραστηριότητες


     Οι δραστηριότητες των κατοίκων, πέρα από τις επαγγελματικές τους ασχολίες, δυστυχώς είναι περιορισμένες στο χωριό. Κύριες διεξόδους διασκέδασης αποτελούν ο αθλητισμός (ειδικά για τους νεότερους), το καφενείο και η ταβέρνα (για τους μεγαλύτερους). Αγαπημένο θέαμα για πολλούς αποτελούν οι αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου που γίνονται συχνά στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το πλήθος χωμάτινων δρόμων γύρω από το χωριό προσφέρεται για το συγκεκριμένο σκοπό. Επίσης, πολλοί ντόπιοι (και μη) λάτρεις του κυνηγιού επισκέπτονται το χωριό κατά τη χειμερινή περίοδο.

pneum kentro

Το πνευματικό κέντρο

     Σε γενικές γραμμές η ζωή στο χωριό κυλά σε ήρεμους και ευχάριστους ρυθμούς. Έντονα και με χαρακτηριστικό τρόπο εορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 5-6 Αυγούστου, όταν και πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι. Από το 2000 τα Αθίκια διαθέτουν και Πνευματικό Κέντρο (δωρεά Σωτηρίου Διδασκάλου στη μνήμη της συζύγου του, Ελένης) όπου λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη και το οποίο αποτελεί τη βάση για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μάλιστα, από το 2008 έχει συσταθεί ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Αθικιωτών, που ανεβάζει - κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο - θεατρικές παραστάσεις, με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό.

Πηγή: www.athikia.com